Retrettens drittpakke i Klassekampen: «Offer for kampanje»

12. januar 2017 smalt det tilbake fra Retretten, selvfølgelig i straffetilhengernes egen avis Klassekampen. Siden saken kun kom i papirutgaven tillater jeg meg å legge den ut her, og jeg regner med det er greit siden Klassekampen tillot at Kenneth Arctander Johansen fra RIO la ut lesbart bilde av artikkelen på sin Facebook-profil.

Før jeg gjengir saken vil jeg påpeke følgende:

  • Einar Williamsen ble av Klassekampen nektet intervju, under påskudd av at han er pseudonym. Klassekampen skriver altså om Einar men de nekter å høre hans side av saken.
  • Einar beklager den litt ufine mailen han sendte til Rita Nilsen om å være på feil side. Utover den mailen er det ingenting i Klassekampens sak som er dokumentert.

jo_skarderud_2009


Forfatter: Jo Røed Skårderud, Trondheim
Publisert: Klassekampens papirutgave, 12.01.2017


Det er harde tak i narkotikadebatten. Stiftelsen Retretten, som jobber med rusmisbrukere i fengsel, har i månedsvis vært mål for en svertekampanje fra anonyme narkotikaliberalister.

I en stadig tøffere debatt om norsk narkotikapolitikk blir nye metoder tatt i bruk mot meningsmotstandere.
Som Klassekampen skrev i går har den narkotikaliberale organisasjonen Normal Norge begjært innsyn i titusenvis av dokumenter og opprettet en database med informasjon om driften til aktører som er uenige med dem på rusfeltet.
En av disse er stiftelsen Retretten. Organisasjonen ble holdt fram av Erna Solberg som et eksempel til etterfølgelse i nyttårstalen, men ikke alle er like fornøyde. Aktivister med tilgang til Normals database mener å ha funnet bevis på økonomisk snusk i Retretten.
Det har ført til en kampanje hvor alle instanser som har kontakt med Retretten – kommuner, etater, samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt og politikere – har blitt nedrent med anonyme advarsler mot å jobbe med Retretten og påstander om økonomisk kriminalitet.

Ødeleggende
– Siden i juli, da kampanjen mot oss begynte, har vi hatt flere hundre henvendelser hver måned fra bekymrede brukere og pårørende. Det har vært opprivende for både brukere og ansatte, sier Michel Mateos ved Retretten.
Han er oppgitt og forbanna over oppførselen som han mener går ut over brukerne av Retrettens tilbud. Stiftelsen, som er drevet av tidligere rusavhengige, jobber med å hjelpe rusmisbrukere i fengsel. De har tilbud for fanger i seks ulike fengsler, og i 2016 gjennomførte de rundt 20.000 samtaler med brukere under og etter soning. De tilbyr også akupunktur som behandling for velvære og mot abstinenser.
Anklagen er at stiftelsen skal ha begått økonomisk kriminalitet ved å kjøpe akupunkturnåler av et selskap eid av mannen til Rita Nilsen, daglig leder i Retretten. Retretten forklarer innkjøpene med at selskapet er det eneste som har de riktige spesialnålene til behandlingen de tilbyr.
Støtten til akupunkturtilbudet har siden blitt gjennomgått i flere instanser og vært oppe i Stortinget, uten at det har fått konsekvenser for støtten. Det har ikke hindret anonyme aktivister fra å bombardere Retretten og deres samarbeidspartnere med anklager om svindel.

Konsekvenser
– Det er klart dette har hatt konsekvenser. I snitt har vi måtte bruke fire–fem timer hver dag på dette tullet. Det er tid som skulle vært brukt på å hjelpe brukerne våre, sier Mateos, som ikke er i tvil om at det er organisasjonens restriktive syn på legalisering av narkotika som har gjort dem til målskive. Det kommer også fram i e-poster fra stiftelsens anonyme kritikere.
«Du valgte feil person å alliere deg med: Mina Gerhardsen (generalsekretær i Actis. red anm.). Sånn går det, når du velger penger, berømmelse og makt, og ikke det som er etisk og moralsk riktig», skriver psevdonymet «Einar Williamsen» i en e-post til Retrettens leder Rita Nilsen.

Angriper partnere
Også for Retrettens samarbeidspartnere har kampanjen fått konsekvenser. Da Diakonhjemmet i Oslo inngikk en intensjonsavtale om samarbeid med Retretten, fikk Helle Gjetrang, direktør for Omsorg ved Diakonhjemmet, smake aktivistenes vrede.
– Jeg fikk en rekke e-poster med grov hets som ikke er egnet til publisering. Det var en belastning, sier Gjetrang.
Da henvendelsene til Gjetrang ikke førte fram, ble det sendt en stor mengde e-poster til forskjellige ansatte ved Diakonhjemmet. Før jul ble det sendt ut en skriftlig klage til ledere og styret ved Diakonhjemmet om at Gjetrang «forfulgte» pasienter ved Diakonhjemmet. Gjetrang har verken pasientkontakt eller tilgang til pasientjournaler.
– De som rammes hardest av slik oppførsel, er enkeltindivider, brukere og pårørende, sier Gjetrang.

Ikke ansvarlig
Organisasjonen Normal, som står bak innsamlingen av dokumentasjon om blant annet Retretten, er klar på at kampanjen ikke er organisert av dem.
– Dette er ikke noe som kommer fra oss, sier Ester Nafstad, talsperson i Normal.
Hun vil ikke kommentere om noen av psevdonymene involvert i kampanjen mot Retretten har noen tilknytning til Normal. Årsaken er at Normal, på grunn av at de jobber for legalisering av et illegalt rusmiddel, av prinsipp ikke kommenterer tilknytningen til andre enn de som er oppført som kontaktpersoner for organisasjonen.
Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, håper konflikter kan tas i åpent lende.
– Vi har gode tradisjoner i Norge for at politisk uenighet møtes med åpen debatt, der fakta og argumenter får rå grunnen og håper det også vil være arbeidsformen framover, sier hun.

jos@klassekampen.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s