Rita Nilsens dobbeltrolle

Rita Nilsen har to selskaper; en ideell organisasjon (Retretten) og ett aksjeselskap (NADA Norge). Rita Nilsen eier 100% av aksjene i NADA Norge.
Jan Andersen er mannen til Rita Nilsen, og har i lengere tid vært ansatt som manager for NADA Norge[1]. Jan Andersen sitter også i styret, som kun består av Rita og Jan. Rita Nilsen var daglig leder frem til 26.09.2016, da Jan Andersen tok over denne stillingen. 13.10.2016 var det stortingshøring der Retretten ba om større og permanent bevilgning (42.05 ut i klippet).

mina-rita

NADA Norge selger akupunktur-utstyr og vitaminer. Retretten jobber på rusfeltet opp mot rusmisbrukere i fengsel og på gateplan. Retretten gir også akupunktur-behandling og vitaminer til rusmisbrukere. Akupunktur-utstyret og vitaminene, som enkelte år har hatt en plass i Retrettens regnskap på mellom to og fem hundre tusen kroner sammen med kursmateriell, kjøpes selvfølgelig av NADA Norge.

Retretten pusher aktivt akupunktur-kurs og akupunktur-utstyr på sine mange kontakter i rusfeltet, kundelisten av offentlige og offentlig subsidierte aktører er lang, og det er selvfølgelig NADA Norge som fakturerer og profiterer på spredningen av akupunktur som behandling av rusmisbrukere. Man kan se av regnskapet at aksjeselskapet hadde en solid vekst i 2015, og man kan se at det både utbetales lønn og tas ut utbytte. NADA Norge hadde en omsetning på drøye 1,2 millioner kroner i 2015.

Konklusjoner:

 • Den økonomiske dobbeltrollen til Rita Nilsen er sannsynligvis ulovlig og straffbar. Den ideelle organisasjonen fungerer som en kunderekrutterer for aksjeselskapet.
 • Akupunktur er uten dokumentert effekt utover placeboeffekt, og er således uforenlig med offentlig støtte som krever evidensbasert forankring.

(Rita Nilsen i Retretten har ikke ønsket å ha dialog om dobbeltrollen. Innholdet i dette innlegget er derfor utelukkende basert på offentlig tilgjengelig informasjon og innsynskrav. Retretten er en organisasjon under Actis-paraplyen.)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
[1] Facebook-profilen til Jan Andersen forsvant kort tid etter denne artikkelen ble publisert. Her er screenshot fra tidligere:
janandersen

Reklamer

12 kommentarer om “Rita Nilsens dobbeltrolle

 1. Hadde det vært bedre å kjøpt utstyret av et annet AS?? Slik det er nå så lønnes trolig Rita av sitt AS, slik at hun som andre har til mat og husrom, slik at hun da slipper å ta så mye ut av Retretten. Altså, om hun la ned sitt AS, og Retretten da måtte kjøpe utstyr av andre sitt AS (som da noen andre tjente på), så ville hun måtte ta mer lønnsmidler ut av Retretten. Vet ikke helt om det ville gagne noen andre enn den som da ev eide AS’et. Slik jeg har skjønt det så driver Retretten sin NADA-behandling helt gratis. Noe de gjør nettopp fordi det ligger ekstremt mye frivillig og gratisarbeid bak, i tillegg til at Retretten visstnok lønner 12 x-misbrukere som slik kan bruke sine erfaringer og kunnskap til å hjelpe andre på beina. Det i seg selv er vel en bragd å få til. Forøvrig undres jeg over din agenda, hva er bakgrunnen din for å komme med dette oppgulpet ? Som du selv skriver så er dette OFFENTLIGE opplysninger, som myndighetene har hatt og har fullt innsyn i. Om det hadde vært eller er noe galt, så får vi vel gå ut fra at de hadde reagert. For meg ser det mer ut som om du nå forsøker å ødelegge for et opplegg som hvert år, hver dag, REDDER LIV som verken du eller så mange andre er villige til å løfte en finger for. Syns egentlig du skal slette hele greia og finne noe annet å bruke tiden din på. Ta deg en tur til Retretten f.eks., der trenger de alltids flere frivillige med god tid til å møte og snakke med alle de brukerne og pårørende som stikker innom. Kanskje du tilogmed får deg en omgang med nålene så du kan slappe av litt og slippe slike bekymringer i livet ditt som du tydelig har. 😉

  Liker

  • «Altså, om hun la ned sitt AS, og Retretten da måtte kjøpe utstyr av andre sitt AS (som da noen andre tjente på), så ville hun måtte ta mer lønnsmidler ut av Retretten.»

   – Du argumenterer for at hun tjener for lite i Retretten, slik at hun må gjøre selskapsmessige krumspring for å tjene mer?

   «Slik jeg har skjønt det så driver Retretten sin NADA-behandling helt gratis.»

   – Gratis og gratis, Fru Blom. Det er skattebetalerne som får regningen.

   Liker

 2. Retretten sitt arbeid hjelper mange som ikke lett ville ha blitt fanget opp av offentlige institusjoner/tjenester. Jeg kjenner en ung jente som på lavterskeltibyd i fjor bad om ,og fikk, øreakupuntur i Retretten fordi hun slet med uro grunnet tidligere rusbruk og var redd for å sprekke . Akupunktur hjalp henne og hun sprakk ikke. Min datter var i følge med henne den dagen og var fasinert over hvordan Retretten jobbet.☺ Norge treger alle gode hjelpere i kampen mot rus. De som viser til resultater er liv laga og bør være berettiget til økonomisk statlig støtte. Å argumentere med at det går av skattebetalernes penger er bunnløst. Hva koster ikke rusmisbruk samfunnet vårt generelt? Penger spart på avgifting funksjonsfremmebde aktivitet /arbeid betaler seg inn i mye høyere grad enn stønadene Retretten ber om for å kunne opprettholde sitt livbergende arbeide.

  Liker

 3. Leit etter skikkelige økonomiske «banditter». Snakk om å gå «lavt»
  Rusfeltet trenger folk som Rita, Retretten og Nada akupunktur for de som føler det hjelper. Min sønn hadde stort utbytte av Nada akupunktur han fikk helt GRATIS.
  Å hvordan kan du si det er skattebetalerne som får regninga ?
  I såfall tar mange den med et stort smil tenker jeg. Så ut å jag kjeltringer som virkelig snyter samfunnet i steden for å sparke de som virkelig gjør noe bra..

  Liker

 4. I utgangspunktet er dobbeltroller uheldig og i noen tilfeller straffbare. Men det kan uriktige beskyldninger også være.

  Har du sett noen konkrete bevis på at Nada Norge har solgt produkter til Retretten ? Disse linkene du legger ut er da ikke bevis for økonomisk utroskap .

  Likt av 1 person

 5. Retretten har et oppegående styre og jeg mener å ha lest at styreleder ba deg ta kontakt hvis du ville vite mer «Casper» Har du gjort det? Jeg har fulgt Rita i mange år og det er få mennesker jeg kjenner som kobber så mye og som bier livet sitt til jobben i den grad som Rita gjør. Du avviser også Retretten da de får offentlig støtte som krever evidensbasert forankring.
  Kan du som er observatør av rusfeltet fortelle meg hvilke tiltak innenfor rusomsorgen som har evidensbasert forankring.

  Liker

 6. Det som er så rart, er at folk i min situasjon, som ikke har hatt nytte av Rita nåler og div., ikke slipper til, hele lenker blir fjerna, og vi er ofte de som blir mobba, om man skal forholde seg til den sjargongen. Så det som da legges ut, er ofte slag langt under beltestedet overfor en annen minst like stor gruppe, fordi vi mener at rusmisbrukere ikke er en flokk kuer, men mennesker med forskjellige behov. Slik har vi blitt behandlet lenge, også fra den såkalte interesseorganisasjon deres. Vi betaler en stor pris her, og er glad C tar opp dette. Vi trenger også å bli hørt, istedetfor motarbeida! Hilsen Ellen

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s